Van Eyck och glitter

3-1448AF6FAA3265DC1EDTavla: Makarna Arnolfinis trolovning

Konstnär: Jan Van Eyck (1390- 1441)

Sammanfattning av konstnär: Tidiga renässansen Kylie Jenner, en riktig stilsättare. Ifall personerna i en tavla ser ut som Putin vet du att det är Van Eyck som målat dentumblr_mfnbiuN2LG1rmfwq1o1_500 I mean…

Efter medeltiden blev de två stora inriktningarna antingen Italiens ungrenässans, eller den Flamländska konsten med Jan Van Eyck som frontfigur. I Italien ville konstnärerna återuppliva antikens gestaltning av den mänskliga anatomin, aka kurviga nakna brudar, rippade killar och änglalika ansikten. Dessutom uppfanns centralperspektivet och konstnärerna försökte nu ge en illusion av djup i sina målningar. I Flandern (typ Belgien), däremot, inriktade man sig i första hand på detaljrealism och målade mestadels sakrala (heliga) bilder fyllda av symbolism. Måleritekniken utvecklades genom att Jan van Eyck förfinade oljemåleriet. Stafflimåleriet blev populärt. Innan var målningarna oftast målade på stora pannåer eller som fresker, men eftersom att stafflimålningarna var mindre kunde plötsligt nyrika borgare beställa porträtt att hänga hemma.

Den här tavlan är så jävla cool och sätter verkligen fingret på ALLT som gör Van Eyck så genialisk. Här får ni 5 anledningar

 1. Otrolig känsla för detaljer: Den lilla hunden, tofflorna på golvet, frukten på fönsterbrädet, det ensliga vaxljuset, radbandet som hänger på en spik, golvbrädorna och mattan – allt är målat med samma precision som i ett smycke.
 2. Han var badass: Van Eyck har präntat orden “Johannes de eyck fuit hic” (Jan van Eyck var här) på den bortre väggen.
 3. Innovativ: I spegeln bakom de trolovade, ses en tredje person som kan vara konstnären som bevittnar händelsen. Fattar ni hur sjuuuuukt innovativt det här var?? Han tog en SELFIE (eller blir det groupie?) år 1434
 4. Blandar det gamla med det nya: De olika tingen som radband, vaxljus m.m. påvisar olika heliga aspekter. Han tar alltså klassisk religiös symbolik och vågar använda det tillsammans med sina nya tekniker och objekt.
 5. Teknik: Målningens släta yta har tillkommit genom lasyrer (Olja som minskar sprickor och uttorkning samt håller undan fukt). Han har lagt på flera tunna skikt av färgpigment blandat med linolja och därefter fernissat ytan, GENIOUS!

För att citera Wikipedia: “Storheten i Jan van Eycks genialitet framgår av hans sätt att framställa ett sådant motiv med den allra största klarhet och realism och ändå, av till synes vardagliga föremål, skapa en mystik som är så stor att den har trotsat alla tolkningsförsök”

IMG_7863IMG_7925Nu till sminket!

Jag har snöat in på röda ögon det senaste, så himla enkelt och effektfullt! Är på jakt efter den perfekta röda ögonskuggan just nu, har ni tips?

 • Bas
 • Lumene glow foundation
 • Becca soft light blurring powder
 • NARS Exhibit-A blush
 • H&M Eyebrow pencil – espresso brown (som fräknar)
 • Läppar
 • H&M soft kajal
 • Urban Decay moondust palette – lightyear
 • Ögon
 • H&M lipstick “Red Haute”
 • NARS Exhibit-A blush
 • Urban Decay moondust palette – specter
 • Maybelline falsies push up angel mascara (varför måste namnen alltid vara en hel krönika?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s